Kontiomehun drinkkikisa

Kontiomehun drinkkikisassa osallistujien tehtävänä oli valmistaa alkoholiton pikkujouludrinkki käyttäen raaka-aineenaan Kontiomehun Lehtikuohua. Kisailijoina toimivat kolmen Joensuulaisen ravintolan, Kerubin, Teatteriravintolan ja Vispiläkaupan, rautaiset ammattilaiset. Äänestä suosikkiasi täällä. Näiden reseptien avittamana pääset itsekin kokeilemaan juomanvalmistusta.

Warm Welcome (Kerubi)

Ravintola Kerubin hienostuneen vivahteikkaassa Warm Welcomessa glögisiirapin jouluinen lämpö ja Lehtikuohun raikkaus yhdistyvät tyylikkääksi makuelämykseksi. Makumaailmaa värittävät siirapin vaniljainen pehmeys ja limenkuoren eteerinen aromi. Drinkin valmistusprosessi on hyvin yksinkertainen, joten sen voi helposti ja nopeasti valmistaa itse ja tarjoilla isommallekin porukalle. Lämpimänä ja makeana drinkkinä Warm Welcome soveltuu mainiosti vaikkapa juhlien tervetuliaismaljaksi.

Drinkintekijän kommentti:
”Halusin tuoda esille perinteisiä joulumakuja, kuten neilikkaa, mustapippuria, kanelia, vaniljaa ja katajanmarjaa, mutta pienellä twistillä.”
– Kim Holm, Ravintola Kerubi

RESEPTI

Ainesosat:
Glögisiirappia (ohje alempana)
Lehtikuohua
Limenkuorta

Siirappi:
5dl vettä
vaniljatanko
mustapippuri
kanelia
tähtianis
neilikka
katajanmarja
hyppysellinen suolaa
3dl sokeria

Keitä mausteita vedessä ja haistele/maistele (vanilja puskee helposti läpi, vaniljatangon voi poistaa aikaisemmin), kunnes vesi haihtunut noin kolmeen desilitraan. Siivilöi mausteet pois, lisää sokeri ja kiehauta tasaiseksi.

-Siirapin saa pysymään kätevästi kuumana esimerkiksi pannussa kynttilän päällä(fondue-setin osat toimii kivasti)
-Lehtikuohu kannattaa olla huoneenlämpöistä tai vähän lämpöisempää.
-Siirappireseptiä voi varioida helposti oman maun mukaan.

Lehtikuohu Perfect Serve (Teatteriravintola)

Joensuun Teatteriravintolan Lehtikuohu Perfect Serve on nimensä mukaisesti elegantti kumarrus drinkin pääraaka-aineelle, eli Lehtikuohulle. Se on eräänlainen anticocktail, sillä ainoa vallitseva maku on tuoreista mustaherukanlehdistä tehty Lehtikuohu, joka pääsee parhaimmilleen viilennettynä. Drinkin pääkoristeena toimii itse tehty jääpala, jonka sisään on jäädytetty karhunvadelma, ja näyttävä esillepano viimeistellään tyylikkäästi pelargoniankukilla Kotipellon puutarhasta Nousiaisilta. Lehtikuohu Perfect Serve on ytimeltään yksinkertainen drinkki, jossa kaikki muut elementit palvelevat hienoa pääraaka-ainetta.

Drinkintekijän kommentti:
”Halusin korostaa ja kunnioittaa pääraaka-ainetta, joka on tehty tuoreista aineksista, enkä lähtenyt sotkemaan sitä esanssilla.”
– Pekka Koivula, Teatteriravintola

RESEPTI

Ainesosat:
Kontiomehu Lehtikuohu
Koristeluun karhunvadelma jääpalan sisällä ja pelargoniankukkia

Tarjoile Lehtikuohu kylmänä. Lisää jääpala(t). Voit valmistaa juoman käyttämällä jääpaloja ja marjoja sellaisenaan. Jos haluat säväyttää, voit tehdä jääpalat itse ja jäädyttää marjat jään sisälle. Viimeistele esillepano kukilla.

Karelia Winter (Vispiläkauppa)

Gastropub Vispiläkaupan Karelia Winterissä klassiset joulun maut yhdistyvät maukkaasti lehtikuohun viileään raikkauteen. Lehtikuohut laitetaan ennen tarjoilua kylmään ja juoma nautitaan talvisen luonteensa mukaisesti kylmänä, mahdollisesti jääpalojen kera. Jouluiset maut tulevat juomaan siirapista, joka on maustettu kanelilla, neilikalla ja maustepippurilla. Lisäksi juomaa sävyttävät kanelisokeri-kuorrutteiset omenaviipaleet, joilla on keskeinen rooli etenkin juoman näyttävyyden kannalta. Karelia Winter soveltuu yksinkertaisuutensa vuoksi erinomaisesti vaikkapa pikkujouluihin ja muihin talvisiin illanistujaisiin.

Drinkintekijän kommentti:
”Halusin käyttää tässä juomassa aineksia, joita melkeinpä kaikilta löytyy muutenkin joulun aikaan kotoa.”
– Jenni Korpelainen, Gastropub Vispilänkauppa

RESEPTI

Ainesosat:
4 cl jouluista siirappia (ohje lopussa)
Lehtikuohua
Koristeluun kaneli-sokeriseoksessa pyöritelty omenaviipale tai pelkkä kanelitanko

Lasi: paksupohjainen lasi (esim. OF)

Siirappi:
3dl vettä
2dl sokeria
3 kanelitankoa
1 bsp neilikkaa
1 bsp maustepippuria

*bsp = baarilusikka

Mittaa ainekset kattilaan ja anna kiehua hiljalleen n. 10-15 minuuttia niin, että veden väri muuttuu rusehtavaksi. Nosta kattila sivuun ja anna jäähtyä. Siivilöi jäähtynyt siirappi pulloon tai kannelliseen purkkiin, ja laita mukaan kanelitanko.

Tämän siirapin voi tehdä etukäteen ja tarvittaessa isommassa satsissa. Mausteiden määrät ovat viitteellisiä eli jos tykkää enemmän kanelisesta, kannattaa laittaa sitä enemmän.


« Takaisin uutisiin